Dünyada tohumu olmayan ve tek yıllık bitki türlerinden biri olan tarhun otu, aynı zamanda yılda üç kez biçilebilen endemik bir bitki… Endemik bir bitki çünkü, aktarcılara ve çiftçilere göre değişik bölgelerde yetiştirilen tarhun otu, Bayburt’ta yetiştirilen tarhun otuyla aynı tadı ve aynı kokuyu vermiyor… Bayburt’taki aktarlar başta olmak üzere Türkiye’nin en meşhur pazarlarında da satışa sunulan tarhun otu için , köy sakinlerinin tamamı, tarlaların en özel yerlerini bu özel bitki için ayırıyor. Çiftçiler, pazarlanabilir oranlarda yetişebileceğini “Suyu iyi verildiği takdirde yılda üç kez biçilebilir” şeklinde ifade ediyor. Tıbbi araştırmanın bugüne kadar yapılmadığı bu bitkinin, halk arasında iştah açıcı ve mide hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. |